Κυριακή 15 Απριλίου 2007

Η Τουρκία, που παράλληλα ζητεί αποζημίωση για το F-16 στην Κάρπαθο

Η Τουρκία, που παράλληλα ζητεί αποζημίωση για το F-16 στην Κάρπαθο
Αμφισβητεί 150 νησίδες στο Αιγαίο



Συνεχίζει τις προκλήσεις της η Τουρκία στο Αιγαίο. Η Άγκυρα αμφισβητεί 150 ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη Συνθήκη της Λοζάννης, ενώ την ίδια ώρα υπέβαλε στο ΝΑΤΟ αίτημα πραγματογνωμοσύνης, επιδιώκοντας αποζημίωση για το επεισόδιο με τα F-16 στην Κάρπαθο που στοίχισε τη ζωή στο σμηναγό Κώστα Ηλιάκη.
Η αμφισβήτηση ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο προκύπτει και από μελέτη Τούρκων πανεπιστημιακών καθηγητών. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η Άγκυρα θέλει να αμφισβητήσει τις 150 βραχονησίδες, προκειμένου να αποκομίσει νέους οικονομικούς πόρους από την υφαλορκηπίδα, τις ζώνες αλιείας και οικονομικής εκμετάλλευσης, τον τουρισμό κ.λπ.
Η καινούργια αφορμή αμφισβήτησης ελληνικών νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, κυρίως στην περιοχή των «γκρίζων ζωνών» ήταν η πρόσφατη απόφαση του Μόνιμου Δικαστηρίου Επιδιαιτησίας, που επικαλέστηκε το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάννης στην υπόθεση αμφισβήτησης νησίδων στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ της Υεμένης και της Ερυθραίας.
Η Τουρκία απομόνωσε την παράγραφο της απόφασης του Δικαστηρίου, που ανέφερε ότι «το 1923 η Τουρκία παραιτήθηκε των τίτλων της από τα νησιά, τα οποία κατείχε μέχρι τότε» υπό την προϋπόθεση ότι το «μέλλον των νησιών αυτών θα καθοριστεί από τα ίδια τα μέρη».
Με αυτό το χονδρικό υπολογισμό, η Άγκυρα έχει ήδη καταθέσει στον ΟΗΕ από το2004, κατάλογο 100 νησιών και νησίδων στο Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι έχουν αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» δύο καθηγητές Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, οι Σρτακ Χαμί Μπασερέν και Αλί Κουρουμανχμούτ, δημοσίευσαν μελέτη τους, στην οποία ανεβάζουν τον αριθμό των αμφισβητούμενων ελληνικών νησιών στα 150 (!!!), επικαλούμενοι αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους με βάση τη Συνθήκη της Λοζάννης.
Το δημοσίευμα επικαλούμενο και άλλους Τούρκους επιστήμονες, υποστηρίζει ότι η διευθέτηση του αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων και νησίδων στο Αιγαίο είναι περίπου προϋπόθεση για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, αλλά και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι αν η Τουρκία κατορθώσει να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 5%-6% στο Αιγαίο, δηλαδή περιοχές που περιλαμβάνουν πρωτίστως τα αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος νησιά και νησίδες, τότε «θα αποκτήσει νέους οικονομικούς πόρους».
Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικώς τις ονομασίες ορισμένων ελληνικών νησίδων εγγύς των τουρκικών παραλίων (π.χ. Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Ψαλίδα, Σοφράνα, Αστακοπούλα, Λέβιθα, Κίναρος, Λιβάδι, Φούρνοι κ.ά.) ως αμφισβητούμενοι ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Μια προσεκτική παρατήρηση των νήσων και νησίδων αυτών στο χάρτη του Αιγαίου αποκαλύπτει ότι έχουν επιλεγεί προσεκτικά μία προς μία. Πράγματι, οι συντεταγμένες τους μπορούν εύκολα να αλλάξουν άρδην όχι μόνο την έκταση των χωρικών υδάτων και το εύρος της υφαλοκρηπίδας, αλλά και των οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.
Το δημοσίευμα εντέχνως υπενθυμίζει ότι εξακολουθούν οι γύροι των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων για τα θέματα του Αιγαίου.

Προσφεύγει στο ΝΑΤΟ
Αίτημα πραγματογνωμοσύνης υπέβαλε στο ΝΑΤO η Τουρκία, επιδιώκοντας αποζημίωση για το επεισόδιο με τα F-16 πάνω από την Κάρπαθο, που στοίχισε τη ζωή στον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο.
Η Άγκυρα, αφού κοινοποίησε στην Αθήνα πόρισμα που κάνει λόγο για ευθύνες της Ελλάδας στην πτώση των F-16, ζητά τώρα από τη Συμμαχία να αποφανθεί με πραγματογνωμοσύνη για το ποιος έχει την ευθύνη του επεισοδίου.
Στο αίτημά τους οι Τούρκοι σημειώνουν ότι ο δορυφόρος του AFSOUTH της Νεαπόλεως διαθέτει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, από φωτογραφίες καρέ καρέ μέχρι σήματα, του όλου περιστατικού, που δείχνουν, σύμφωνα με την Άγκυρα, ότι το περιστατικό συνέβη στα διεθνή ύδατα με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
«Η ελληνική Πρεσβεία αντέκρουσε ως αβάσιμους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την απόπειρα μετακύλισης των ευθυνών στην ελληνική πλευρά για το τραγικό εκείνο γεγονός. Η ρηματική διακοίνωση απερρίφθη και ως αντιβαίνουσα στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την κοινοποίηση του τουρκικού πορίσματος.

Κυριακή 8 Απριλίου 2007

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: