Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

MAGNESIA WIRELESS

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ν.Α.Ε. ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ


η τεχνολογική υστέρηση της Χώρας μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γνωρίζετε, είναι μεγάλη. Παρότι γίνονται αρκετά βήματα σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, οι ενέργειες που δρομολογούνται, ιδίως στην Περιφέρεια, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να βελτιώσουν διεθνώς τη θέση της Ελλάδας, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των τελευταίων χωρών, μαζί με την Τουρκία και τη Ρουμανία.

Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και ο νομός Μαγνησίας ειδικότερα, καταλαμβάνουν μία από τις τελευταίες θέσεις στη Χώρα σε θέματα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών (ενσύρματων και ασύρματων), αποτελεί το βασικό λόγο που η Νομαρχία Μαγνησίας ανέλαβε την παρακάτω πρωτοβουλία, για την οποία ζητείτε η στήριξη της ΕΝΑΕ, ώστε να αποτελέσει πιλοτική ενέργεια και για τις άλλες Ν.Α. της χώρας.

Θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δραστηριοποιείται, όταν η κεντρική διοίκηση δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ειδικότερα, θεωρούμε ότι οι Νομαρχιακές Αρχές, στο πλαίσιο της άσκησης του συντονιστικού τους ρόλου και σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και την ευρεία ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, για κοινωνική και ατομική πρόοδο.

Εκτιμούμε ότι ιδίως στους νομούς όπου, τα φαινόμενα τεχνοφοβίας είναι ιδιαίτερα ισχυρά, η σωστή ενημέρωση των πολιτών από τους επίσημους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο, ΕΕΤΤ, Πανεπιστήμια, κλπ), θα μειώσει την άγνοια και το φόβο και θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της υστέρησης που παρουσιάζουν αυτοί οι Νομοί στην αξιοποίηση των τεχνολογιών και του διαδικτύου.

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2006 η Νομαρχία Μαγνησίας, ανακοίνωσε το σχέδιό της να προχωρήσει στην υλοποίηση έργου, μετά από κοινωνική διαβούλευση και με την υποστήριξη χορηγών και εθελοντών, με αντικείμενο την εγκατάσταση συστήματος δωρεάν παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω ασυρμάτου δικτύου.

Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας (ΝΑΜ), με τη συμμετοχή και την επιστημονική στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ηθική υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, καθώς και τη συνεργασία όλων των Δήμων του Νομού μας, ξεκινώντας την προσπάθεια από τα πολεοδομικά συγκροτήματα του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και του Αλμυρού.

Η Κοινωνική διαβούλευση με τους Πολίτες τους Συλλόγους τους Δήμους τους Φορείς και τις Εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2007, ενώ ήδη από την 21/12/2006 η Ν.Α.Μ. διαθέτει, για το λόγο αυτό, ηλεκτρονική σελίδα στο διαδίκτυο (www.nampolites.gr).

Το έργο, με την υποστήριξη του χορηγού, θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2008 και θα ολοκληρωθεί σε περισσότερες από μία φάσεις.

Η Ν.Α.Μ, στo πλαίσιο της υλοποίησης του δικτύου, έχει ήδη (Μάϊος 2007) εγκαταστήσει υποδομή πιλοτικού χαρακτήρα για ασύρματη πρόσβαση, επιλέγοντας, για το λόγο αυτό, το κέντρο της πόλης του Βόλου και συγκεκριμένα την περιοχή της πλατείας του Αγίου Νικολάου, η οποία αποτελεί συγχρόνως χώρο εμπορικής κίνησης και συνάθροισης της νεολαίας. Σ’ αυτόν το χώρο πρόσβασης θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο δωρεάν, για περίπου 30 λεπτά της ώρας, με τη χρήση ενός κωδικού πρόσβασης και την απλή συμπλήρωση μιας σελίδας με στοιχεία στατιστικής φύσεως, τα οποία θα βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την επιτυχή λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος.

Η Ν.Α.Μ. είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη την επίσημη «πρώτη» παρουσίαση του εγχειρήματος με τη λειτουργία των πιλοτικών σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης, στους πολίτες της Μαγνησίας.

Έχουμε την πεποίθηση ότι,

α) η ευρυζωνικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως Δημόσιο Αγαθό για όλη την Κοινωνία, χωρίς περιορισμούς και ανισότητες

β) η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στη γνώση είναι καθήκον της οργανωμένης κοινωνίας και δημόσια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές

γ) τέτοιου είδους πιλοτικές πρωτοβουλίες μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν στο σύνολο των πολιτών.

Η ΕΝΑΕ, εκτιμώντας ότι οι Ν.Α. πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της κοινωνικής αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, δηλώνει την ανεπιφύλακτη στήριξή της στο εγχείρημα της ΝΑΜ, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να λειτουργήσει πιλοτικά και για τις υπόλοιπες Νομαρχίες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: