Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

«Η ευρυζωνικότητα είναι εδώ, στη Μαγνησία»

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007



Το φιλόδοξο εγχείρημα της Νομαρχίας για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση «Η ευρυζωνικότητα είναι εδώ, στη Μαγνησία»


Μια φιλόδοξη προσπάθεια ξεκίνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας έχοντας ως στόχο να καταστήσει την ευρυζωνικότητα προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες της Μαγνησίας με την άμεση υλοποίηση έργου εγκατάστασης συστήματος δωρεάν ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Με κεντρικό σύνθημα «Η ευρυζωνικότητα είναι εδώ», ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας παρουσίασε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ξενία» το πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος, το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει τέσσερα σημεία ασύρματης πρόσβασης στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα στην πλατεία του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου και των γύρω από αυτή εμπορικών δρόμων. Για την πιλοτική εφαρμογή του ασύρματου δικτύου συνεργάζονται με τη ΝΑΜ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και χορηγοί. «Με την ολοκλήρωση του έργου, η ΝΑΜ φιλοδοξεί να καλύψει ολόκληρο το νομό Μαγνησίας με ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατόλιας.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της ΝΑΜ για την ευρυζωνικότητα ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας ανέφερε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης:
«Η προσπάθειά μας αυτή πραγματοποιείται, μετά από ευρεία κοινωνική διαβούλευση, από ομάδα εθελοντών, σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και το ΚΕΤΕΑΘ και υποστηρίζεται από χορηγούς.
Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας βρίσκεται σε υβριδικό στάδιο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιων Δήμων και κάποιων πρωτοβουλιών της ΚΕΔΚΕ, η χρήση της δεν έχει αποτελέσει ευρύ κοινωνικό αγαθό, ενώ δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ως εμπορικό είδος, ώστε να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές.
Στόχος της πρωτοβουλίας μας αυτής είναι να κάνουμε την ευρυζωνικότητα ένα ευρύ και προσβάσιμο κοινωνικό αγαθό, καθώς και ένα μέσο για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τόπου.
Απώτερος σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το φαινόμενο της τεχνοφοβίας, να κλείσουμε το «ψηφιακό χάσμα» και να «χτυπήσουμε» τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, διευρύνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης στην πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής, για όλους τους πολίτες της Μαγνησίας, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νέες ευκαιρίες για την εκπαίδευση, για την επιχειρηματικότητα, για την ποιοτική δράση της Δημόσιας Διοίκησης στο νομό.
Για το λόγο αυτό, υιοθετώντας λύσεις ευέλικτων τεχνικών υποδομών, που μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις βαριές υποδομές που ήδη δημιουργούνται στο νομό μας, λαμβάνουμε κάθε πρόνοια και δράση ώστε να εξασφαλίσουμε ανοιχτά δίκτυα και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους πολίτες.
Φιλοδοξία αλλά και συγκεκριμένος στόχος μας είναι, σε συνεργασία με όλους τους ΟΤΑ του νομού, να προσφέρουμε δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο γρήγορο Διαδίκτυο σε όλους τους κατοίκους του νομού, ξεκινώντας από τα πολεοδομικά συγκροτήματα της πόλης του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.
Ξεκινούμε, με πιλοτική εφαρμογή, από την περιοχή του κέντρου της πόλης του Βόλου και συγκεκριμένα από την πλατεία του Ιερού ναού του Αγ. Νικολάου και τους γύρω από αυτή εμπορικούς δρόμους, όπου ήδη λειτουργούν τέσσερα σημεία ασύρματης, δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Σκοπεύουμε να στηριχθούμε σε χορηγίες και επενδυτικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα και δευτερευόντως ή, αν αυτό καταστεί εφικτό, σχεδόν καθόλου σε εκταμιεύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Να αναφερθεί ότι, η ενημέρωση του κοινού, θα βασισθεί σε σειρά ενεργειών που θα περιλαμβάνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, έντυπες καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, ανάρτηση εξωτερικών διαφημίσεων και τοποθέτηση info kiosk στο σημείο λειτουργίας του hot spot στο κέντρο της πόλης του Βόλου, από το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, που αφορούν στον προσδιορισμό του προφίλ των χρηστών του διαδικτύου στο νομό Μαγνησίας και θα διενεργηθούν οι διαδικασίες δημόσιας κλήρωσης για τη δωρεάν παροχή 15 φορητών υπολογιστών και 10 ευρυζωνικών συνδέσεων στο διαδίκτυο, στους συμμετέχοντες πολίτες.
Στη σημασία του εγχειρήματος αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους η Γ.Γ. της ΝΑΜ Γιόλα Βαλατσού, ο Dr. Γιάννης Μαρκόπουλος- Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Enepica», ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σταμούλης, η Σωτηρία Θεοδοσιάδη, ιατρός, η υπεύθυνη του Κέντρου Τηλεματικής και Δικτύων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ελένη Λαΐτσου και εκ μέρους των συμμετεχόντων εθελοντών ο Αγ. Ζούμπος.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Βόλου και Νέας Ιωνίας Αλ. Βούλγαρης και Π. Μαβίδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων. Μπαγιάτης, ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας Παν. Σκοτινιώτης και εκπρόσωποι φορέων.


Συναυλία
Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή (7μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί, στο σημείο λειτουργίας του hot spot, μπροστά από τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου, εορταστική εκδήλωση με την συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «48 ώρες» καθώς και άλλων τοπικών σχημάτων ηλεκτρονικής μουσικής, προκειμένου το κοινό να δοκιμάσει τη δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και τη λειτουργία του infokiosk, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και η συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: