Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2005

WiMAX: η επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες

* H ασύρματη δικτύωση μεγάλων αποστάσεων έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας


Το 2005 έκανε ορμητική εμφάνιση στο προσκήνιο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς μια νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης μεγάλης εμβελείας που ονομάζεται WiMAX. Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας WiMax είναι ότι προσφέρονται ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας (5-15 Mbps) σε μεγάλη ακτίνα με χαμηλή ισχύ εκπομπής (άρα και χαμηλή ακτινοβολία) και, το κυριότερο, με την υπόσχεση χαμηλού κόστους απόκτησης. Το WiMAX δηλαδή υπόσχεται να ξεπεραστούν οι περιορισμοί για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων που δημιουργούνται από το εγκατεστημένο ενσύρματο δίκτυο χαλκού. H εμβέλεια των σταθμών βάσης μπορεί να φθάσει τα 3-15 χιλιόμετρα ακόμη και μέσα σε μια πόλη, χωρίς να απαιτείται οπτική επαφή μεταξύ πομπού και δέκτη. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος ανάπτυξης ενός ευρυζωνικού δικτύου. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια τεχνολογία αιχμής που αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, γι' αυτό και σε παγκόσμιο επίπεδο η ανάπτυξη εμπορικών δικτύων βρίσκεται σε «βρεφικό» στάδιο.

H εμφάνιση του WiMAX δημιουργεί νέα δεδομένα στα ασύρματα ευρυζωνικά συστήματα που έχουν γίνει απαραίτητη λύση για μεγάλο μέρος δικτύων επόμενης γενιάς. Των δικτύων που θα παρέχουν ταυτόχρονα υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και βίντεο σε χρήστες τόσο σταθερής όσο και κινητής τηλεφωνίας. Γι' αυτό είναι φυσικό που έχει θορυβήσει πρωτίστως τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, και ειδικά όσες έχουν πληρώσει ακριβά τις άδειες τρίτης γενιάς. Γιατί ενισχύεται τελευταία η άποψη ότι η τεχνολογία WiMAX μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση.

* Υπόσχεται πολλά

Ηδη οι μεγάλοι κατασκευαστές ψηφιακών κυκλωμάτων, όπως η Intel, δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενσωματώσουν την τεχνολογία WiMAX στους φορητούς υπολογιστές, σε πλειάδα ψηφιακών συσκευών ψυχαγωγίας αλλά και στα κινητά τηλέφωνα. Πολλοί προσδίδουν στο WiMAX τον ρόλο του καταλύτη μιας επανάστασης στις τηλεπικοινωνίες του 21ου αιώνα. H εν λόγω τεχνολογία βέβαια υπόσχεται πολλά, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να γίνουν κάποιες προβλέψεις για το αν, το πώς και κατά πόσο θα λειτουργήσει αποδοτικά και ποιες αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Το σίγουρο είναι όμως ότι έχει ήδη προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, ακόμη και στην Ελλάδα, όπου μεγάλοι αλλά και μικρότεροι «παίκτες» του χώρου των τηλεπικοινωνιών έχουν εκδηλώσει πρόθεση να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία (Intracom, Q-Telecom, Lannet).

* Μεγάλες προσδοκίες

Πέραν αυτών όμως, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν τα πανεπιστήμια και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά σε περιοχές που λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης καθυστερεί η ανάπτυξη των καλωδιακών υποδομών. Υπάρχει μάλιστα η πιθανότητα η πρώτη επιχειρηματική υλοποίηση στη χώρα μας να μην προέλθει από κάποια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αλλά από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, οι ιθύνοντες του οποίου εξετάζουν πώς θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα οδήγησε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να προκηρύξει με ταχείες διαδικασίες πρόσκληση για τη χορήγηση προσωρινών αδειών πειραματικής χρήσης σε όσες εταιρείες και οργανισμούς ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δοκιμαστικά υπηρεσίες και υποδομές που θα αξιοποιούν την τεχνολογία WiMAX.

H πρόσκληση έληξε στις 8 Δεκεμβρίου και υποβλήθηκαν δεκάδες αιτήσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Γεγονός που, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνει με έναν άλλον τρόπο το μεγάλο ενδιαφέρον για την πρόσβαση στην κοινωνία της γνώσης που εμφανίζεται στην πέραν των μητροπολιτικών κέντρων Ελλάδα. Ιδιαίτερα μάλιστα στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου η έλλειψη υπηρεσιών ιδιωτικού αλλά και δημοσίου ενδιαφέροντος επιτείνει τα φαινόμενα τεχνολογικού διαχωρισμού της χώρας σε τεχνολογικό «Βορρά» (αστικά κέντρα) και τεχνολογικό «Νότο» (περιφέρεια και αγροτικές περιοχές).

Γι' αυτό και οι προσδοκίες από τους επόμενους χειρισμούς της EETT είναι μεγάλες. Ιδιαίτερα από τον τρόπο κατανομής του φάσματος συχνοτήτων και των αδειών εγκατάστασης ασύρματων υπηρεσιών ώστε να δημιουργηθούν καθολικές, εθνικής εμβέλειας, υπηρεσίες, αλλά και να μην εμποδιστούν ταυτόχρονα οι τοπικού χαρακτήρα καινοτόμες πρωτοβουλίες που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Το ΒΗΜΑ, 18/12/2005 , Σελ.: D09
Κωδικός άρθρου: B14644D091
ID: 274330

Δεν υπάρχουν σχόλια: