Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2006

Ψηφιακό (ευρω)χάσμα με αρνητική εικόνα για την Ελλάδα

Ημ: 23/12/2005

Αν και ατελής η σύγκριση των δεικτών e-Europe από το ελληνικό Παρατηρητήριο Πληροφορικής, είναι εμφανές ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η χώρα υστερεί στην χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Το Παρατηρητήριο Πληροφορικής για πρώτη φορά φέτος κατέγραψε τους δείκτες e-Europe στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους δείκτες της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας e-Europe 2005 με τους οποίους παρακολουθούνται οι στόχοι της Συνόδου της Λισσαβώνας σε ότι αφορά την ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ε.Ε.

Το Παρατηρητήριο όταν πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε τους δείκτες e-Europe απέφυγε να δώσει τους Ευρωπαϊκούς με τους οποίους συγκρίνονταν η χώρα, προκειμένου να μην είναι εμφανής η σύγκριση. Η κριτική ωστόσο που υπέστη, τελικά οδήγησε πρόσφατα στην έκδοση συγκριτικών δεικτών e-Europe μεταξύ Ελλάδα και Ε.Ε.

H σύγκριση σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή δεδομένου είτε ότι δεν έχει αντίστοιχη μέτρηση η Eurostat ή εκείνα τα στοιχεία που επιλέγει για σύγκριση το Παρατηρητήριο Πληροφορικής (π.χ. μέσους όρους Ε.Ε.-25 και E.E-15) δεν είναι πλήρως διαθέσιμα από την Eurostat. Όπως και να έχει η κατάσταση, με βάση αυτή την μη-ολοκληρωμένη σύγκριση, είναι εμφανές ότι η χώρα υστερεί στη χρήση και αξιοποίηση του Internet και στην ευρυζωνικότητα. Η διείσδυση του Internet είναι χαμηλή σε επίπεδο πολιτών, νοικοκυριών και δημοσίου τομέα, ενώ σε καλύτερο επίπεδο, πλησίον των ευρωπαϊκών μέσων όρων, βρίσκεται η χρήση του Internet στις επιχειρήσεις.

"Η εικόνα του επιχειρηματικού κόσμου (για επιχειρήσεις με τουλάχιστον 10 υπαλλήλους) είναι διαφορετική", αναφέρει το Παρατηρητήριο Πληροφορικής. "Και οι πέντε δείκτες Β1-Β5", συνεχίζει, "παρουσιάζουν την χώρα μας να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και συγκεκριμένα να συγκλίνει προς τη μέση τιμή της Ευρώπης των 25 και 15 κρατών μελών. Θα πρέπει να επισημανθεί βέβαια, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων είναι επιχειρήσεις μικρότερους μεγέθους (με 1-9 εργαζόμενους), όπου η διείσδυση και χρήση του Internet εκτιμάται σε πολύ χαμηλότερες τιμές (38%)".

Σε ότι αφορά την ευρυζωνικότητα, το Παρατηρητήριο Πληροφορικής αναφέρει ότι, η Ελλάδα διπλασίασε μεν την διείσδυση στο α' εξάμηνο του 2005 η οποία ανήλθε σε 1%, αλλά υπολείπεται των χωρών μελών της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά το ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο υπολογίστηκε στο 24%, ενώ οι αντίστοιχες τιμές του δείκτη για την Ευρώπη των 15 και την Ευρώπη των 25 ανέρχεται σύμφωνα με την Eurostat σε ποσοστό 55% και 49%. "Αν λάβουμε υπόψη και τους ρυθμούς μεταβολής των 25 και 15 ευρωπαϊκών χωρών... φαίνεται ότι χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον τομέα της πρόσβασης και διείσδυσης του Διαδικτύου στα νοικοκυριά και στον πληθυσμό", αναφέρει το Παρατηρητήριο Πληροφορικής.

Ακόμη στη χώρα μας πάσχει και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μόνον το 8% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για συναλλαγές με το δημόσιο, όταν στην Σουηδία το ίδιο κάνει περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας. Αντίθετα -κυρίως λόγω TAXISnet- πιο ισχυρή εμφανίζεται η χρήση των συναλλαγών επιχειρήσεων και κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: