Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Μηδενίζεται η διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Μηδενίζεται η διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«E» 28/8




ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού εν όψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, με τη ΝΔ όχι μόνο να «τσουρουφλίζεται», αλλά να «καίγεται» από τις πυρκαγιές, καταγράφει δημοσκόπηση της Alco, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων έχει εκμηδενιστεί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alter, η εκλογική αναμέτρηση είναι πλέον ντέρμπι, καθώς η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι 0,8% ποσοστιαίες μονάδες, στα όρια του στατιστικού λάθους.

Σημειώνεται ότι η έρευνα ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε έξι ημέρες μετά - μόνο 500 πολίτες από τους 1.976 που πήραν μέρος απάντησαν στη μέτρηση μετά τις καταστροφικές φωτιές που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, δείγμα ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και ότι το προβάδισμα νίκης που είχε η ΝΔ πλέον έχει ανατραπεί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35%, το ΠΑΣΟΚ το 34,2%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΝ 3,4% και ο ΛΑΟΣ 3,6%.

Πεντακομματική Βουλή
Σημειώνεται ότι και σε αυτήν τη δημοσκόπηση το σενάριο της πεντακομματικής Βουλής θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αφού τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ΛΑΟΣ είναι όχι μόνο στα όρια του 3% αλλά κοντά στο 4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες στο ερώτημα «ποιος επιθυμούν να κερδίσει στις εκλογές» απαντούν το... ΠΑΣΟΚ.

Το 38,3% θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 34,4% την κυβερνώσα παράταξη.

Οι ψηφοφόροι, όπως όλα δείχνουν, δεν πείθονται από τις «νέες» εξαγγελίες της κυβέρνησης -στο παρά πέντε των εκλογών-, καθώς η πλειοψηφία απαντά «φτάνει πια δεύτερη ευκαιρία για τον κ. Καραμανλή και τη ΝΔ».

Το 52,2% λέει «φτάνει πια» και μόλις το 38,6% απαντά ότι θέλει μια δεύτερη ευκαιρία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δείγμα της απογοήτευσης των ψηφοφόρων είναι και το ερώτημα «εάν η ΝΔ έχει εκπληρώσει τις κυβερνητικές της εξαγγελίες».

Η απάντηση στα προεκλογικά σποτ της ΝΔ για υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι αποκαλυπτική.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες -το 76,8% των ερωτώμενων- απαντούν «όχι» και μόνο το 16,7% πιστεύει ότι έχουν εκπληρωθεί οι προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας.

«Καμία εμπιστοσύνη», εκφράζει η πλειοψηφία των πολιτών για όσα προεκλογικά εξαγγέλλει η ΝΔ, καθώς το 62,7% απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% έχει τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβερνώσας παράταξης.

Συσπειρώσεις
Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, διαπιστώνεται -όπως είναι φυσικό- αύξηση, με το ΚΚΕ να βρίσκεται σχεδόν στο 91% και τα άλλα κόμματα να έχουν άνοδο σε σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου της ίδιας εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνονται τα εξής: Η ΝΔ έχει σημαντικές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ -το 5% των ψηφοφόρων της- και το 3,3% προς το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Για το ΠΑΣΟΚ, μόλις το 1,5% των ψηφοφόρων του κατευθύνεται προς τη ΝΔ και το 10,5% δηλώνει αναποφάσιστο.

Πάντως, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς εξακολουθεί να είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά η ικανοποίηση που εκφράζουν για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής τους, ενώ στο δίλημμα ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος πρωθυπουργός μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου, η διαφορά είναι πλέον 4,4% υπέρ του πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι στη μέτρηση του Ιουνίου η διαφορά ήταν 8,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: