Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Οι Τοπικές Κοινωνίες και η δύναμή τους στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Τα προβλήματα μου αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες σήμερα είναι κυρίως θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Το κυκλοφοριακό της πόλης, η αέρια ρύπανση, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η γρήγορη εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και των υπηρεσιών των Δήμων, είναι τα βασικότερα θέματα που απασχολούν σε καθημερινή βάση τους πολίτες.
Οι λύσεις που καλούνται να δώσουν οι τοπικοί «άρχοντες» είτε από την θέση του Δημάρχου, είτε από την θέση του Νομάρχη, πολλές φορές περιορίζονται σε σχέση από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο κεντρικό κράτος ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που απλά δεν έχουν την αρμοδιότητα να δρομολογήσουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Το «τελικό όπλο» λοιπόν, ως μέσο άσκησης πίεσης σε κεντρικό επίπεδο για την άμεση δρομολόγηση λύσεων δεν είναι άλλο από την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων και η συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, χωρίς κομματικές πινακίδες είναι στην ουσία οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν και την επιτυχία του εγχειρήματος.
Ζωντανό παράδειγμα αυτής της δύναμης των τοπικών κοινωνιών είναι και η πρόσφατη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 7 του Απρίλη, με κύριο σύνθημα την αέρια ρύπανση στο Βόλο. Μια προσπάθεια που αγκάλιασαν σύσσωμοι όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας, με ένα συντονιστικό όργανο και βασικό καθοδηγητή την Νομαρχία Μαγνησίας.
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, μόλις χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επιβολή προστίμου στην ΑΓΕΤ για σειρά παραλήψεων στην μελέτη Π.Ε. για την λειτουργία της, ενώ την υποχρεώνει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για ανανέωση εξοπλισμού και αλλαγή πρώτης ύλης καύσης (από μαζούτ σε αέριο), για την μείωση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης στο Βόλο.
Να λοιπόν που η προσπάθεια φέρνει αποτέλεσμα, θέλει αγώνα, αγώνα και πάλι αγώνα. Πάντα όμως χρειάζεται κάποιος να κινητοποιηθεί αλλά και να ηγηθεί σ’ αυτή την προσπάθεια, τα εύσημα λοιπόν στους πολίτες του Βόλου για την «βροντερή» τους παρουσία στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Νομαρχία και τον Νομάρχης της Μαγνησίας τον Απόστολο Παπατόλια, για τα αποτελέσματα της κινητοποίησης.


Σας παραθέτω:

το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ με σύνδεσμο στον ιστοχώρο του Υπουργείου

καθώς και την δήλωση του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολου Παπατόλια



Δήλωση Νομάρχη

Για την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού το Υπουργείο υιοθετεί πλήρως μετά από μια μακρά περίοδο σιωπή τις προτάσεις της Νομαρχίας και τις εντάσσει στη νέα έγκριση Περιβαλλοντικών όρων.
Η ΝΑΜ αισθάνεται απολύτως δικαιωμένη για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στη κατεύθυνση της κινητοποίησης των τοπικών φορέων και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, γύρω από τα ζητήματα της αέρια ρύπανσης, αφού η κινητικότητα αυτή αρχίζει ήδη να αποφέρει τους πρώτους καρπούς.
Με την εξέλιξη αυτή ικανοποιείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα από τα βασικότερα αιτήματα του κοινού διεκδικητικού πλαισίου που προβάλαμε στο μεγάλο συλλαλητήριο της προπερασμένης Δευτέρας.
Από μόνο του το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι αγώνες των πολιτών, εις πείσμα των όποιων επικριτών τους, μπορούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους, όταν διακρίνονται από αποφασιστικότητα, συγκεκριμένη στόχευση και μαζική συμμετοχή.
Αναμένουμε βεβαίως από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ικανοποιήσει στη συνέχεια και τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας, όπως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το λιμάνι, η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αέρια ρύπανση και η ολοκλήρωση του περιφερειακού.
Κατά τα λοιπά, παρά το τσουχτερό πρόστιμο στην ΑΓΕΤ, το ΥΠΕΧΩΔΕ τηρεί σιγήν ιχθύος για το ανώτατο επιτρεπτό όριο στην κατανάλωση του πετ κωκ, παράβαση η οποία όλως παραδόξως «εξαφανίσθηκε » από την τελική απόφαση της επιβολής του προστίμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: