Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Ο Ομπάμα αξιοποιεί την τεχνολογία για μια «ανοιχτή» διακυβέρνηση

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να είναι όσο το δυνατό ελαστικότερες στη δημοσιοποίηση κρατικών πληροφοριών και αναβαθμίζει το δικτυακό τόπο του Λευκού Οίκου έτσι όλα τα περιεχόμενά του να είναι προσβάσιμα μέσω των μηχανών αναζήτησης.

To Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης θα μπορούν στο εξής να «σαρώνουν» ολόκληρο το Whitehouse.gov και να προσθέτουν στους καταλόγους τους σχεδόν το σύνολο των περιεχομένων. Είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις πρακτικές του Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε καταστήσει μεγάλο μέρος των πληροφοριών απρόσιτο στις μηχανές, και άρα στους πολίτες.

Το νέο πρόσωπο του Λευκού Οίκου στο Διαδίκτυο συνδυάζεται με αντίστοιχες αλλαγές σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια «άνευ προηγουμένου διαφάνεια στην κυβέρνηση», όπως γράφει ο Ομπάμα σε υπόμνημά του.

«Σε περίπτωση αμφιβολίας» για το κατά πόσο πρέπει να δημοσιοποιηθούν πληροφορίες της κυβέρνησης, «η διαφάνεια πρέπει να υπερισχύει» τονίζει στο μήνυμά του.

Ζητά ακόμα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και την ανοιχτή αιτιολόγηση των δραστηριοτήτων τους.

Robots.txt

Ο ανανεωμένος δικτυακός τόπος του προέδρου θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση «να συνδεθεί με το υπόλοιπο έθνος και τον κόσμο» δήλωσε ο Μέισον Φίλιπς, διευθυντής της ομάδας Νέων Μέσων του Λευκού Οίκου.

Μια από τις βασικότερες αλλαγές στο Whitehouse.gov παραμένει αόρατη στους επισκέπτες, κρυμμένη μέσα στον κώδικα του δικτυακού τόπου.

Πρόκειται για αλλαγές στο αρχείο robots. txt, το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί δικτυακοί τόποι για να περιορίσουν το περιεχόμενο που «βλέπουν» οι μηχανές αναζήτησης.

Το αρχείο αυτό, βασισμένο στο λεγόμενο Robots Exclusion Protocol (Πρωτόκολλο Αποκλεισμού Ρομπότ), ορίζει ποια αρχεία και κατάλογοι του δικτυακού τόπου δεν επιτρέπεται να σαρώνονται από τις μηχανές αναζήτησης.

Στη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης από τον Τζορτζ Μπους, το robots.txt στο δικτυακό τόπο του Λευκού Οίκου είχε διογκωθεί στις 2.377 γραμμές κειμένου, και καθιστούσε τεράστιο όγκο πληροφορίας απρόσιτο στις μηχανές αναζήτησης.

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα, το μέγεθος του αρχείου έχει μειωθεί στις δύο γραμμές.


ΤΟ ΒΗΜΑ 22/1/09