Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον...
Το «Capitalism 3.0» και η απομάκρυνση από το υπηρεσιακό «δεν γίνεται»
Συστήνεται από πολλούς και μπορεί κανείς δωρεάν να το κατεβάσει στον υπολογιστή του (http://capitalism3.com). Είναι ένας οδηγός και ταυτόχρονα μια θεωρητική αναζήτηση για τη δημιουργία και δράση ακτιβιστικών ομάδων για τα «κοινά» . Ο συγγραφέας Peter Barnes προτείνει ένα αναθεωρημένο σύστημα τον «Capitalism 3.0», ενώ το προηγούμενο (Capitalism 2.0) είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.
Παράλληλα μεγάλες ή μικρές ακτιβιστικές ομάδες πόλης συναντιούνται σε δικτυακούς τόπους και ενημερώνονται για νέες ιδέες γύρω από την οργάνωση της καθημερινότητας στα αστικά κέντρα.
Οταν τον περασμένο Νοέμβριο συνελήφθη ο Τάσος Πουλιάσης, η είδηση φιλοξενήθηκε και στον αγγλόφωνο Τύπο. Διότι ενώ αυτό που έκανε θεωρείται αναμενόμενο στις ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις εδώ βρέθηκε αντιμέτωπος με τετραετή φυλάκιση. Ο ιδιοκτήτης ενός τζιπ είχε αφήσει το αυτοκίνητό του παρκαρισμένο σε σημείο που εμπόδιζε τη διάβαση των πεζών στο πεζοδρόμιο. Ο Τ. Πουλιάσης ανέβηκε πάνω στο τζιπ και άρχισε να χοροπηδά με αποτέλεσμα από τον συναγερμό να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης. Λίγο μετά, ο Τ. Πουλιάσης συνοδεία περιπολικού έφθασε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και του ασκήθηκε μήνυση από την ιδιοκτήτη του τζιπ.
Λίγους μήνες πριν είχε εμφανιστεί στην Αθήνα και το κίνημα «Είσαι γάιδαρος». Μια ομάδα ακτιβιστών αναλαμβάνει να «εκθέτει» όσους αφήνουν το όχημά τους σε σημεία που εμποδίζουν τους πεζούς.
Πριν από λίγο καιρό μια άλλη μικρή ομάδα αποφάσισε πως η «Δημητρακοπούλου» τους αφορά. Είναι ένας από τους δύο μεγάλους κεντρικούς δρόμους στο Κουκάκι με το εξής χαρακτηριστικό: Δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο. Η ομάδα ζήτησε την άδεια από τον δήμο για δενδροφύτευση, αλλά προσέκρουσε στα δίκτυα της (παλαιάς) πόλης που θα κινδυνεύσουν από τις ρίζες των δέντρων.
Η ομάδα όμως δεν πτοήθηκε… Συνεχίζει… Και πολλοί στην περιοχή λένε ότι τελικά θα τα καταφέρουν. Τα (νέα) κινήματα πόλης ζουν μακριά από την εποχή του υπηρεσιακού «δεν γίνεται». Οπως και το Linux και τα άλλα open sources στο Διαδίκτυο έτσι και οι μικρές αντιτηλεοπτικές ομάδες που πληθαίνουν στις πόλεις αμφισβητούν το βασικό στερεότυπο που μιλάει για την «πόλη που δεν αλλάζει».
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)