Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Οι Τοπικές Κοινωνίες και η δύναμή τους στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Τα προβλήματα μου αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες σήμερα είναι κυρίως θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Το κυκλοφοριακό της πόλης, η αέρια ρύπανση, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η γρήγορη εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και των υπηρεσιών των Δήμων, είναι τα βασικότερα θέματα που απασχολούν σε καθημερινή βάση τους πολίτες.
Οι λύσεις που καλούνται να δώσουν οι τοπικοί «άρχοντες» είτε από την θέση του Δημάρχου, είτε από την θέση του Νομάρχη, πολλές φορές περιορίζονται σε σχέση από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο κεντρικό κράτος ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που απλά δεν έχουν την αρμοδιότητα να δρομολογήσουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Το «τελικό όπλο» λοιπόν, ως μέσο άσκησης πίεσης σε κεντρικό επίπεδο για την άμεση δρομολόγηση λύσεων δεν είναι άλλο από την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων και η συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, χωρίς κομματικές πινακίδες είναι στην ουσία οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν και την επιτυχία του εγχειρήματος.
Ζωντανό παράδειγμα αυτής της δύναμης των τοπικών κοινωνιών είναι και η πρόσφατη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 7 του Απρίλη, με κύριο σύνθημα την αέρια ρύπανση στο Βόλο. Μια προσπάθεια που αγκάλιασαν σύσσωμοι όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας, με ένα συντονιστικό όργανο και βασικό καθοδηγητή την Νομαρχία Μαγνησίας.
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, μόλις χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επιβολή προστίμου στην ΑΓΕΤ για σειρά παραλήψεων στην μελέτη Π.Ε. για την λειτουργία της, ενώ την υποχρεώνει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για ανανέωση εξοπλισμού και αλλαγή πρώτης ύλης καύσης (από μαζούτ σε αέριο), για την μείωση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης στο Βόλο.
Να λοιπόν που η προσπάθεια φέρνει αποτέλεσμα, θέλει αγώνα, αγώνα και πάλι αγώνα. Πάντα όμως χρειάζεται κάποιος να κινητοποιηθεί αλλά και να ηγηθεί σ’ αυτή την προσπάθεια, τα εύσημα λοιπόν στους πολίτες του Βόλου για την «βροντερή» τους παρουσία στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Νομαρχία και τον Νομάρχης της Μαγνησίας τον Απόστολο Παπατόλια, για τα αποτελέσματα της κινητοποίησης.


Σας παραθέτω:

το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ με σύνδεσμο στον ιστοχώρο του Υπουργείου

καθώς και την δήλωση του Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολου Παπατόλια



Δήλωση Νομάρχη

Για την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού το Υπουργείο υιοθετεί πλήρως μετά από μια μακρά περίοδο σιωπή τις προτάσεις της Νομαρχίας και τις εντάσσει στη νέα έγκριση Περιβαλλοντικών όρων.
Η ΝΑΜ αισθάνεται απολύτως δικαιωμένη για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στη κατεύθυνση της κινητοποίησης των τοπικών φορέων και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, γύρω από τα ζητήματα της αέρια ρύπανσης, αφού η κινητικότητα αυτή αρχίζει ήδη να αποφέρει τους πρώτους καρπούς.
Με την εξέλιξη αυτή ικανοποιείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα από τα βασικότερα αιτήματα του κοινού διεκδικητικού πλαισίου που προβάλαμε στο μεγάλο συλλαλητήριο της προπερασμένης Δευτέρας.
Από μόνο του το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι αγώνες των πολιτών, εις πείσμα των όποιων επικριτών τους, μπορούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους, όταν διακρίνονται από αποφασιστικότητα, συγκεκριμένη στόχευση και μαζική συμμετοχή.
Αναμένουμε βεβαίως από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ικανοποιήσει στη συνέχεια και τις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας, όπως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το λιμάνι, η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αέρια ρύπανση και η ολοκλήρωση του περιφερειακού.
Κατά τα λοιπά, παρά το τσουχτερό πρόστιμο στην ΑΓΕΤ, το ΥΠΕΧΩΔΕ τηρεί σιγήν ιχθύος για το ανώτατο επιτρεπτό όριο στην κατανάλωση του πετ κωκ, παράβαση η οποία όλως παραδόξως «εξαφανίσθηκε » από την τελική απόφαση της επιβολής του προστίμου…

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

Η αέρια ΡΥΠΑΝΣΗ είναι ΥΠΟΘΕΣΗ όλων μας

ΔΕΥΤΕΡΑ 7/4/08

Όλοι οι τοπικοί φορείς ενώνουμε τις φωνές μας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης που αποτελεί έναν περιβαλλοντικό «βραχνά» για την περιοχή μας. Επειδή η αντοχή και η ανοχή της τοπικής κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί, αποφασίζουμε να συντονίσουμε τις παρεμβάσεις μας και να υιοθετήσουμε μια κοινή βάση διεκδίκησης απέναντι στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στόχος μας είναι να ληφθούν χωρίς άλλη χρονοτριβή τα απαιτούμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι διεκδικήσεις μας περιλαμβάνουν:

  1. Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αέρια ρύπανση.
  2. Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.
  3. Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιμένα Βόλου.
  4. Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ».
  5. Αναβάθμιση του δικτύου μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Περιφέρεια και εγκατάσταση νέου σταθμού μέτρησης ειδικά για την κυκλοφοριακή ρύπανση.
  6. Εκπόνηση, με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, ανά δύο έτη, μελέτης, για να εκτιμηθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής Βόλου – Αγριάς από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.
  7. Ολοκλήρωση σε έξι μήνες από σήμερα του πρώτου τμήματος του Περιφερειακού από Λαρίσης μέχρι Αγριά.

Απευθυνόμαστε πάνω απ’ όλα στους πολίτες της Μαγνησίας. Τους ζητούμε να ευαισθητοποιηθούν, να αντιδράσουν στην απάθεια και την αδράνεια των υπευθύνων και να στηρίξουν ενεργά τις διεκδικήσεις μας.

Ενέργειες Αυτοδιοίκησης

α) Βραχυπρόθεσμες

· Ενθάρρυνση χρήσης φυσικού αερίου σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, καθώς και λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης.

· Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό.

· Πράσινο στα σχολεία.

· Έλεγχοι τήρησης ΜΠΕ μεγάλων έργων, βιομηχανιών και επιβολή προστίμων.

· Έλεγχοι οχημάτων και κεντρικών θερμάνσεων.

· Μέτρα διαχείρισης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.

· Πράσινο στις ταράτσες.

· Συνεχής ανακοίνωση μέτρησης ρύπων από κυκλοφορία (εβδομαδιαία δελτία).

β) Μεσοπρόθεσμες

· Χωροταξική συγκέντρωση δημοσίων υπηρεσιών.

· Βιοκλιματικά δημόσια κτίρια.

· Πεζοδρόμηση κέντρου.

· Λειτουργία Τραμ.

Συντονιστική Επιτροπή Κινητοποιήσεων:

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, Δήμος Βόλου, Δήμος Νέας Ιωνίας, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Συμμετοχή φορέων:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργατικό Κέντρο Βόλου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Νομού Μαγνησίας, ΤΕΕ Παράρτημα Μαγνησίας, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Σύλλογος Εργαζομένων Ν.Α.Μ., ΕΠΣΘ, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Μαγνησίας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργειών Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετιστών Νομού Μαγνησίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλιού Λιμεναρχείου, Σύλλογος Τραπεζοϋπαλλήλων Νομού Μαγνησίας, Σταθμός προστασίας Άγριων Ζώων και Πουλιών Νέας Ιωνίας, Σύλλογος Γερμανόφωνων Καθηγητών Βόλου, Οικολόγοι Πράσινοι, Σύλλογος Γονέων Παιδιών με καρκίνο «ΠΙΣΤΗ», Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Μαγνησίας, Σύνδεσμος Χημικών Θεσσαλίας, Σύλλογος Σιδηροδρομικών, Φίλοι του Κραυσίδωνα, Ομοσπονδία Γονέων.

Πορεία διαμαρτυρίας

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008 και ώρα 12:00 μ.μ.

( Από πλατεία Ελευθερίας προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Κτίριο Παπαστράτου – Παραλία Βόλου)

Δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών (Παραλία – Κτίριο Παπαστράτου)

· Ενημέρωση πολιτών και μαθητών από στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ν.Α.Μ., των Διευθύνσεων Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου και Νέας Ιωνίας.

· Διανομή έντυπου υλικού από εθελοντές και διευκολυντές πόλης σε οδηγούς.

· Διεξαγωγή έκτακτων ελέγχων από τα συνεργεία ελέγχου καυσαερίων της Ν.Α.Μ.

· Δωρεάν έκδοση Κάρτας Καυσαερίων από συνεργεία αυτοκινήτων (προσφορά του ΣΙΣΑΜ), μετά από υπόδειξη των συνεργείων ελέγχου.

· Διαβροχή δρόμων

Κυψέλες ενημέρωσης των τοπικών φορέων της Μαγνησίας

(Παραλία – Κτίριο Παπαστράτου)

Οι κυψέλες ενημέρωσης θα διαμορφωθούν σε ειδικό περίπτερο στην παραλία του Βόλου σε ειδικά stands που θα τοποθετηθούν στο χώρο με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, ΜΚΟ, συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων.

Παιδί - Περιβάλλον

Διαγωνισμός καλύτερης «οικολογικής» ζωγραφιάς με θέμα «Αέρια Ρύπανση – διώξτε το τέρας από την πόλη μας» για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Προβολές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Μια ενοχλητική αλήθεια», πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αμφιθέατρο Γιάννης Κορδάτος ώρα 19:00 μ.μ.)

Εκπομπές Ενημέρωσης από τα τοπικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα

Από την ενημέρωση στην ενεργό συμμετοχή

Ζωντανές εκπομπές τοπικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. θα παρουσιάσουν ειδικό πρόγραμμα για την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα προβλήματα της αέριας ρύπανσης με την συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, συλλόγων, τοπικών φορέων και πανεπιστημιακών.

Συμμετέχουν:

Ιατρικός Σύλλογος Βόλου ( Αλέκος Δούρος, Λεωνίδας Μαυρογιάννης, Μάνθος Δραμιτινός). Επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην υγεία.

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία (Κ. Βολιώτης: Περιβαλλοντικές Οργανώσεις & Αέρια Ρύπανση)

Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Μαγνησίας (ΔΙΚΕΟΜΑ) (κ. Κώστας Λαγός: Εθελοντισμός & Περιβάλλον)

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας (Νικόλαος Ντίτορας: Αέρια Ρύπανση & Ν.Α.Μ., Ευδοκία Αδαμάκη: Μεταφορές & Περιβάλλον).

Εργατικό Κέντρο: Πρόεδρος κ. Τασιός Ηλίας

ΑΔΕΔΥ: Πρόεδρος κ. Κουτσούκος Δημήτριος

Δήμος Βόλου (Απόστολος Φοινικόπουλος: Περιβάλλον & Αέρια Ρύπανση - Ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, Χαράλαμπος Σκυργιάννης: Ρύπανση από αυτοκίνητο – Αέρια Ρύπανση & Κυκλοφοριακό)

Δήμος Ν. Ιωνίας (Χρυσούλα Βαϊου Γουσοπούλου: Περιβάλλον & Αέρια Ρύπανση)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Αντπρ. Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος Νίκος Δαλέζιος, Νικόλαος Ανδρίτσος,)

Γεώργιος Κουμπαρέλος, περιβαλλοντολόγος (Αέρια Ρύπανση)

ΕΠΣΘ: Πρόεδρος Πέτρος Μπατζιάκας (Επιβάρυνση αθλητών από αέρια ρύπανση.

Εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ: Σκόρδας Κωνσταντίνος (Επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στα οικοσυστήματα & το περιβάλλον)

Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου (Γαϊτάνης Λάζαρος: Νομικά ζητήματα για το περιβάλλον – Συνήγορος του Πολίτη)

Ένωση Ελλήνων Χημικών: Πρόεδρος Αριστοτέλης Καρλής

Εμπορικός Σύλλογος Βόλου (Μαγαλιός Αλέξανδρος: Περιβάλλον & Εμπορικοί Σύλλογοι)

ΣΙΣΑΜ (Ευαγγέλου Χρήστος: Αέρια ρύπανση & αυτοκίνητο)

Εκπρόσωπος Συλλόγου Παλιού Λιμεναρχείου. (Μουκαντάσης Πέτρος: Αέρια Ρύπανση – Λιμάνι & Οικισμός)

Ηλεκτρονική διαμαρτυρία

Αποστολή e-mail - διαμαρτυρίας από τους πολίτες της Μαγνησίας

στο ΥΠΕΧΩΔΕ από εδικό Mail Stand της ΝΑΜ

Οι πολίτες της Μαγνησίας στέλνουν γρήγορα και απλά το δικό τους ηλεκτρονικό μήνυμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω των τερματικών που θα εγκατασταθούν στην παραλία (hot spot – Ασύρματο Internet) με την βοήθεια των εθελοντών του προγράμματος Ευρυζωνικότητας της ΝΑΜ.

Ηλεκτρονική διαμαρτυρία μέσω blog – Ηλεκτρονική κονκάρδα

Πρόσκληση σε όλους του bloggers να αναρτήσουν την ηλεκτρονική κονκάρδα στα ιστολόγια τους ενάντια στην αέρια ρύπανση και την εκπομπή καυσαερίων των οχημάτων.

Συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων για 2 ώρες

(12:00 – 14:00)

Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν από 12:00 – 14:00.

Στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ για 2 ώρες

(12:00 – 14:00)

Με απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα κηρυχτεί στάση εργασίας για 2 ώρες από 12:00 – 14:00.

ΑΔΕΔΥ στάση εργασίας (12:00 – 14:00)