Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2006

Συμβιβασμός για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ε.Ε.

Υπερψηφίστηκε η οδηγία Μπολκενστάιν χωρίς την αρχή της χώρας προέλευσης


Η στάση των ελληνικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο

Με 391 ψήφους υπέρ 213 κατά και 34 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη, μία ήπια τροποποιημένη μορφή της πρότασης Οδηγίας Μπολκενστάιν για την απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών, χωρίς την επίμαχη διάταξη για την «αρχή της χώρας προέλευσης».

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που διήρκησε δύο περίπου ώρες, λόγω του μεγάλου αριθμού των τροπολογιών, υπερψηφίσθηκε η συμβιβαστική λύση που είχαν προτείνει οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Βάσει της συμβιβαστικής λύσης, διαγράφεται, μεταξύ άλλων, το ακανθώδες θέμα της «χώρας καταγωγής» και υπερισχύουν οι κανόνες της χώρας εγκατάστασης στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν το σύνολο σχεδόν των τροπολογιών που είχαν προτείνει οι Φιλελεύθεροι οι οποίοι υπεστήριζαν το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς.

Χθες Τετάρτη, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσαν ότι περιμένουν ότι θα εξασφαλισθεί ευρεία υποστήριξη προς τη συμβιβαστική πρόταση.

Η συμβιβαστική πρόταση απέλειψε την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την «αρχή της χώρας προέλευσης», η οποία προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι από μια χώρα που έρχονται να εργαστούν σε μια άλλη υπόκεινται στη νομοθεσία της χώρας προέλευσής τους.

Η τροποποιημένη πρόταση Οδηγίας μετά την πρώτη -τη σημερινή δηλαδή- ανάγνωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επανέλθει στην Επιτροπή η οποία είναι υποχρεωμένη να διαβιβάσει μία καινούργια πρόταση οδηγίας στο Συμβούλιο. Μετά το Συμβούλιο, η νέα πρόταση θα επανέλθει σε δεύτερη ανάγνωση στην Ολομέλεια του ΕΚ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά στην τελική εφαρμογή της Οδηγίας, εκτιμάται ότι η απελευθέρωση των υπηρεσιών θα γίνει πραγματικότητα έως το 2010.

Τα ελληνικά κόμματα
Στην ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ, του ΠΑΣΟΚ αποχή, του ΣΥΝ και ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης απουσίαζε.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Οδηγία Μπόλκενσταϊν δεν υπάρχει πια. Ο συμβιβασμός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές δημιούργησε ένα νέο, ριζικά τροποποιημένο κείμενο το οποίο απαντά με πολύ ικανοποιητικό τρόπο στις ανησυχίες των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών ομάδων.Το κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στις επενδύσεις και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, σεβόμενο απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζομένων και το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ».

Σε ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο τονίζει:
«Με τη στήριξη των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκαν τελικά μία σειρά θετικών τροπολογιών που η Σοσιαλιστική Ομάδα επέβαλε στο Λαϊκό Κόμμα, οι οποίες ανέτρεψαν πολλές από τις αρνητικές πτυχές της Οδηγίας. Με τις τροπολογίες αυτές αλλάζει η αρχική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της Οδηγίας Μπόλκενσταϊν και διασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των εργαζομένων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, παρέμειναν και αναδείχτηκαν στην ψηφοφορία μία σειρά ασαφειών και αντιφάσεων όσον αφορά την ερμηνεία επιμέρους ρυθμίσεων, ενώ ορισμένες σημαντικές τροπολογίες της Σοσιαλιστικής Ομάδας απορρίφθηκαν από τις συντηρητικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Για τους παραπάνω λόγους, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απείχε από την τελική ψηφοφορία επί της Έκθεσης του Κοινοβουλίου δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη δεύτερη ανάγνωση της Οδηγίας».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης είπε:
«Η κακόφημη πρόταση Μπόλκενσταϊν, έστω και τροποποιημένη, με την συμβολή και της ευρωαριστεράς υπό την πίεση των μεγάλων αντιδράσεων, διατηρεί το αρνητικό κοινωνικό της φορτίο. Οι ασάφειες του δεξιόστροφου συμβιβασμού ευρωδεξιάς-σοσιαλιστών θα ερμηνευθούν πιο νεοφιλελεύθερα από τη νέα πρόταση της Κομισιόν και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισε την έκθεση στο σύνολο της. Θα συνεχίσει, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, τον αγώνα για κοινωνική Ευρώπη, κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις υπηρεσίες και ίση μεταχείριση εργαζομένων».

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006
Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ